Laglig pepparspray

Allt om laglig pepparspray

  • RSS Bloggat

    • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet just nu inte fungerar. Försök igen senare.

4. Självförsvar: Verbala strategier

Namnge – kritisera – säg vad du vill

Självförsvar handlar inte bara om att kunna använda våld, utan också om hur man kan slippa ifrån våld genom tex. diplomati eller genom en smidig verbal strategi. Vad är då en verbal strategi? Jo, en verbal strategi är formeln: Namnge – kritisera – säg vad du vill. Du får alltså först namnge vad som händer, det vill säga sätta ord på det som är kränkande, t.ex. att han tafsar på dig. Därefter skall du kritisera hans handling, dvs. uttala dig negativt om det han gör. Slutligen skall du tillkännage ditt önskemål. Till exempel:
”Du tar på mig – det känns väldigt obehagligt och jag upplever det som respektlöst – jag vill att du slutar med det”.
Kritisera hans beteende, inte hans person. Om du kritiserar hans person kommer han i försvarsposition och du kan hamna i en lång diskussion. Repetera detta (i stil med meningen ovan) gång på gång tills han upphör, det är väldigt effektivt. Denna självförsvarsstrategi är bra att använda då det är en person som du har någon slags relation med, inte en okänd man.

Självförsvarsteknik: kissa, bajsa eller kräk på dig själv

För att slippa bli våldtagen kan man stå ut med rätt mycket. Du kan spela tokig, sjunga eller skratta hysteriskt, det avskräcker många män. Att stoppa fingrarna i halsen och kräkas på sig själv är väldigt effektivt, det låter kanske äckligt men det är att föredra framför en våldtäkt, det är nog alla kvinnor överens om. Kissa eller bajsa på sig är även det en effektiv självförsvarsmetod.

Lura angriparen

Även om du är en fin flicka och absolut inte kan ljuga så kan det vara värt ett försök ändå – det kan vara en riktigt bra självförsvarsteknik, speciellt om du inte kan försvara dig med våld i vanlig bemärkelse. Du kan tex. lura honom och låtsas att du vill ha sex med honom, eller att du är jätterädd, då minskar hans uppmärksamhet och du kan lättare springa därifrån. Det är även många kvinnor som föreslagit oralsex istället, för sedan ha bitit till. Biter du tillräckligt hårt så finns det ingen risk han skulle straffa dig direkt utan du kan lätt springa därifrån. Låter äckligt, men åter igen vad gör man inte för att försvara sig mot en våldtäkt.

Larm och skrik som självförsvar effektivt mot en våldtäktsman

Höga oljud från ett larm tillsammans med skrik fungerar väldigt bra som självförsvar. Faktum är att det är en av de mest kraftfulla, effektivaste självförsvarsstrategierna som finns. Att skrika en befallning kan dessutom göra att du känner större kontroll och låter säkrare. Undvik underdåniga reaktioner som ”hjälp mig” och ”snälla hjälp mig”, i vissa fall även ”nej” som bara förstärker angriparens viljestyrka – men du måste bedöma situationen själv. Prova att skrika något av följande istället:
  • Backa!
  • Släpp!
  • Försvinn!
  • Sluta!
  • Polis!
  • Lägg av!
  • Det brinner!

Passivitet som självförsvar vid våldtäkt

Du kan hålla dig passiv om någon av dessa självförsvarsmetoder inte är tillämpliga. Att vara passiv är inte detsamma som att ge upp. Du kan invänta ett bättre tillfälle för att göra fysisk eller verbalt motstånd. Skulle du inte kunna göra något motstånd under övergreppet så kan du iaktta gärningsmannen. Försök även lämna spår efter dig, bitar av nagellack, hår, ett örhänge eller något annat. Under övergreppet kan du repetera för dig själv ”detta är inte mitt fel. Jag gör mitt bästa. Jag är en bra människa. Jag kommer att överleva”. Skydda den allra innersta delen av ditt inre, som ingen annan människa kan skada. Du måste tala med andra om vad du varit utsatt för.