Laglig pepparspray

Allt om laglig pepparspray

  • RSS Bloggat

    • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet just nu inte fungerar. Försök igen senare.

8. Självförsvar: Använd din egen kropp som vapen

Självförsvar: Använd din egen kropp som vapen vid överfall och våldtäkt

När du konfronteras med en angripare får du lov att försvara dig och använda vilka metoder som helst. Det innebär att du kan behöva använda vad du har till hands för att slå honom ifrån dig. Efter att du påkallat uppmärksamhet genom skrik, larm eller siren bör du, om detta inte fungerat, överväga våld. Men våldet ska vara i relation till det du utsätts för enligt nödvärnslagen.
De mest uppenbara och effektiva vapen vår egen kropp har när det gäller att försvara sig är knän, armbågar, huvud (för skallningar etc.). Andra vapen vår egen kropp bjuder på är händer och fötter – men risken för skador på händerna är stora. Du kan eventuellt använda din självförsvarsspray i en sluten hand när du slår för att slaget ska få mer tyngd. Att använda fötterna med ett par grova skor eller skor med skarp klack är inte fel, men risken för att tappa balansen i för höga sparkar är stor.
Vid ett överfall är även handväskan, paraplyet, mobilen, sax, penna, eller en sten som du plockar upp ett effektivt vapen, speciellt om angriparen är starkare än du. Om ditt liv är i fara ska du i första hand tänka på att försvara dig. Men detta innebär inte att du ska gå omkring med ett olagligt vapen i självförsvarssyfte.
Det finns lagliga vapen som kan inhandlas för självförsvar, som t.ex. laglig pepparspray, personlarm, Bodyguard tjutlarm och överfallslarm. Din handväska kan också vara ett vapen vid överfall och våldtäktsförsök. Att bära kniv är i Sverige olagligt, storleken på kniven har ingen som helst betydelse för brott mot knivlagen. Man får bära t.ex. en morakniv eller en schweizisk armékniv för sitt arbete men har du med den på krogen och vill använda den för självförsvar får du problem. Att inneha tårgas eller pepparsprej är också olagligt och går under olaga vapeninnehav. Har du däremot skäl för att ha en sax i fickan kan detta vara extremt effektivt.

Kroppens vapen:

  • ARMBÅGAR ger maximal effekt på en angripare med liten risk för egen skada. Att så med armbågarna kräver dock att man är nära angriparen.
  • KNÄN är också mycket effektiva för att slå ut en våldsman och det föreligger bara en liten risk för egen skada. Detta angreppssätt kräver dock också att man är nära angriparen.
  • HUVUD att leverera en s.k. ”dansk skalle” är effektivt när du ska försvara dig.
  • NAGLAR Riv med dina naglar i t.ex. våldsmannens ögon. Detta är smart både för dna bevis och för att komma loss utan risk för att bli förföljd. Har du skadat förövarens ögon så har han svårt att följa efter dig.
  • HÄNDER Använd dina händer för att örfila eller boxas med. Har du din självförsvarsspray i handen ger det hårdare slag och din hand klarar av våldet bättre.
  • FÖTTER Att sparka på närmsta mål som; knä, skrev och smalben är effektivt och gör så ont att du kan komma loss och fly.

Försvar mot flera män!

Även om gruppangrepp kanske inte är de mest vanliga förekommande överfallet, (även om de har ökat som vi tyvärr har konstaterat de senaste åren) kan de vara mycket skrämmande. Grupper är särkilt farliga eftersom här spelar grupptrycket en stor roll. Gruppen eggar varandra att begå värre saker än de gjort annars. Det finns dock åtgärder du kan vidta. Slå bara tillbaka om du inte har något annat val. Det bästa man kan göra i denna situation är att försöka tala sig ut ur knipan. Lugna ner situationen genom att själv vara lugn. Använd en stadig röst och tala om för dem att du inte vill slåss med någon av dem. Vad som än händer skall du försöka att bli stående.
Hamnar du på marken är du väldigt sårbar under en gruppattack. Ställ dig med ryggen mot en vägg eller en bil för att undvika att bli överraskad bakifrån. Det kan tyckas vara betydligt svårare att försvara sig mot fler än en angripare, men sannolikheten är lika stor som vid en angripare. Detta beror dels på att män vill ha ett lätt offer, dels att det är svårt att ta ett grepp mot en kvinna som slår kraftfullt mot primärmålen. Det som är viktigt är att man skall undvika att hamna mitt bland dem, istället skall du sträva efter att ha dem framför dig så du kan svara på deras attacker med sparkar, självförsvarsspray, larm samt skrik på hjälp.

Ledaren

Försök identifiera vem som är ledaren för överfallet och attackera honom. När du fått en ordentlig träff på honom försvinner oftast resten av gänget.

Försvar mot drogpåverkade personer

En person som är påverkad av narkotika är inte lika känslig mot smärta. Därför bör du försöka välja de mål som orsakar en rejäl effekt. En ordentlig spark på knäet gör att han inte kan gå, ett slag i ögonen gör att han inte kan se. Här kan ett larm också få bra effekt.

Att hjälpa andra

I en situation där du bedömer att du måste hjälpa en kvinna från ett överfall eller från att bli våldtagen kan du välja att utlösa ett larm för att destabilisera angriparen. Du kan sedan attackera ett av primärmålen eller spraya laglig pepparspray i ögonen. Kan du inte göra någonting så spring efter hjälp eller ring på mobilen till polis, skrik till den hjälpbehövande att du skall ordna hjälp.

När angriparen är beväpnad

Skulle mannen t.ex. försöka strypa dig med en halsduk så måste du snabbt attackera honom med slag och sparkar mot primärmålen som är lätta att komma åt. Har han andra tillhyggen t.ex. en påk så gäller det att försöka hålla avstånd. Försök hitta någonting du kan parera hans slag med (stol) etc. Återigen larma omgivningen antingen med ett tjutlarm eller genom att skrika så högt du bara kan.

Knivöverfall

Om du konfronteras med en pistol eller kniv ska du försöka att inte förvärra situationen. Angriparen är kanske nervös så prata så lugnt som möjligt och undvik plötsliga rörelser. Försök inte lista ut om det är ett riktigt vapen eller en kopia, ge honom vad han vill ha, speciellt om han har en pistol – ditt liv är värt så mycket mer än ägodelar. Skulle du befinna dig i en situation där du tror att angriparen kommer att skada dig trots allt bör du försvara dig eller försöka komma därifrån fortast möjligt.
Kvinnor som råkar ut för en knivbeväpnad man har klarat sig lika ofta som om mannen varit obeväpnad. I de allra flesta fall använder en man kniven bara för att få ett större övertag, han planerar inte att använda den. En angripare med kniv kanske rispar kvinnan på armarna eller ansiktet, men de skadorna är inte livshotande.
Ställen du skall skydda är bl.a. stora kroppspulsådern som löper ytligast på båda sidorna av halsen, på insidan av överarmarna och insidan av låren. Det är också viktigt att skydda tinningen, halsen och hjärtat för hugg. Resterande delar av kroppen kan klara en hel del hugg, det känns i princip ingenting vid själva tillfället man blir knivhuggen, smärtan kommer först senare. Det är dock inte alltid lämpligt att skrika och slåss när man försvarar sig mot en angripare som har kniv.
Det finns två olika sätt att försvara sig på beroende om det är ett aktivt eller passivt överfall. Skulle du ha en kniv nära din strupe eller på annat ställe som är direkt livshotande måste du förhålla dig helt passiv i fysisk bemärkelse. Förberedd dig mentalt, tänk på att andas och försök fråga angriparen vad han vill dig. Försök invänta att han tar bort kniven från din strupe, så du kan försvara dig fysiskt och/eller springa därifrån. Om angriparen skär och hugger mot dig gäller det att hålla honom på avstånd. Rör dig i en cirkel runt honom, så att du kanske kan röra dig mot en utgång eller lättare finner en väg du kan springa iväg på. Skrik på hjälp.

Skjutvapen

Om en angripare hotar dig med skjutvapen går det inte att slå tillbaka. Istället skall du använda dig av verbalt eller passivt motstånd. Läs om verbalt självförsvar här(länk text4). Du måste trots den känslomässiga anspänningen hålla dig lugn.