Laglig pepparspray

Allt om laglig pepparspray

  • RSS Bloggat

    • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet just nu inte fungerar. Försök igen senare.

1. Använda pepparspray vid självförsvar

Hur du använder din pepparspray för ökad personlig säkerhet

Självförsvarsspray är en sorts laglig pepparspray,  dvs. ett verktyg som du kan använda mot någon som fysiskt vill skada dig. Det finns flera lagliga varianter, t.ex: Bodyguard Original röd / vit, Bodyguard KNOCK OUT och Bodyguard Inferno. Dessa är skyddsanordningar som är bäst lämpade för självförsvar. Även om du äger en flaska laglig pepparspray kommer den inte göra dig någon nytta om du inte vet hur man använder den. Här är några enkla tips som visar dig hur du bäst använder din självförsvarsspray. En självförsvarsspray kan rädda liv!
Det som är viktigast, när du är under attack, är att inte tappa kontrollen. Du måste hålla dig lugn inombords även om du skriker och kämpar emot. Kontrollera att du har din pepparspray så att den är lätt att greppa. Gör det till en vana att ha din pray i handen, redo att användas, när du går till din bil på natten eller när du befinner dig på okända och osäkra platser. Du behöver fundera ut en strategi om hur du ska agera ifall du känner dig förföljd eller upplever något hotfullt.
När du använder pepparpray i någon av de lagliga varianterna måste flaskan vara i en upprätt position. Håll den inte i sidled, upp och ner, eller i något annat läge än upprätt. Det kan vara bra att skaka den lätt, så att alla komponenter blandas i flaskan, men detta är inte nödvändigt. Allt du behöver göra nu är att trycka ner avtryckaren, sikta och spraya. De lagliga pepparsprayerna är utformade för att användas mot ögonen och i ansiktet på en angripare. Du måste sikta mot ögonen och hålla nere knappen på sprayflaskan ordentligt så att du inte sprayar för löst mot angriparen, gå in för att spraya slut på hela flaskan, du kan ändå inte återanvända den då du inte vet hur mycket som kommer vara kvar. Du kommer inte att döda personen men göra honom/henne förblindad och upptagen i smärtor, vilket kommer att ge dig tid att fly.

Säker användning av lagliga pepparspray

En av nycklarna till en effektiv användning av din försvarsspray är tidpunkten för och upptäckandet av ett potentiellt hot och veta när det kan leda till en attack! Exakt när du tar till en laglig pepparspray mot en angripare kan vara avgörande för hur situationen urartar eller löses. Först måste du se till att försvarsprayen är lätt tillgänglig. Genom övning kan du få din lagliga pepparspray att träffa angriparen snabbt och korrekt.

Grundläggande pepparspray-tekniker

När du är redo att använda din självförsvarsspray ska du gå in i en samlad position med din vikt jämnt balanserad på båda fötterna, om du har chansen det vill säga. Ta din hand framför dig som du inte har din spray i och skrik högt ”STOP”. När du gör detta så höj din skjutande hand med laglig pepparspray till ögonhöjd  framför dig och sikta. Spruta mot angriparens ögon.

Hur du sprutar med din självförsvarsspray

Om du behöver använda din lagliga pepparspray är det viktigt att du har avstånd mellan dig och hotet om det överhuvud taget är möjligt. Sikta sprayen mot ögon och ansiktsregionen och spruta sedan några sekunder med sprayen. När du har gjort detta lämna platsen så fort du kan. Håll ögonen på angriparen så gott du kan. Sprayen kan ta ett antal tiondels sekunder att verka och skapa en reaktion. Genom att hålla ett öga på angriparens reaktion kommer du att kunna avgöra om du behöver spraya ytterligare med den lagliga pepparsprayen.

Att tima din användning av laglig försvarsspray är MYCKET viktigt!

Det finns mycket mer att lära sig om självförsvarssprayer än att sikta och spruta. Kom ihåg att inte ta upp, sikta och spruta med sprayen förrän du är i en position där du verkligen kan spruta på angriparens ögon. Vänta tills angriparen är inom räckvidd och du vet att spraystrålen kommer att kunna nå hans ansikte och tillfälligt skadliggöra honom! Målet är att överraska honom eller henne innan han/hon får en chans att reagera eller tänka. Överraskningsmomentet är av stor vikt.

Skrik STOPP när du använder din pepparspray!

Genom att skrika ”STOPP” skapar du en viss osäkerhet och förvirring hos angriparen. På så sätt kan du även få uppmärksamhet från andra som kan vara i närheten av området. Genom att höja din arm och hand mot angriparen får du honom att rikta sin uppmärksamhet mot just detta och inte den andra handen med pepparsprayen. Men att endast använda KNOCK OUT sprayen fungerar även bra för att distrahera och du får tid att springa iväg. Att skrika och kämpa emot är bra för din chans att komma undan enligt statistik.

Håll ögonen öppna när du sprutar med pepparsprayen!

Stäng INTE dina ögon! Om din angripare flyttar på sig kan du behöva korrigera din spray ytterligare. Du ska spraya några sekunder, varken ett litet sprut eller ett extremt långt sprut. Efter att man sprutat med sin försvarsspray, brukar angriparen sluta sitt angreppsförsök inom några sekunder. Då är han tillfälligt blind och nästan hjälplös på grund av okontrollerbar svidning och chock. När angriparen reagerar så på ditt sprut, sluta omedelbart att spruta och lämna platsen! Det viktiga nu är att komma i säkerhet.

För din säkerhet: använd inte en utsträckt arm när du ska spruta

Lita aldrig på att kunna sträcka ut din arm framför dig mot angriparen för att sedan spruta. Det är inte säkert. Han eller hon kan reagera snabbt och slå din hand åt sidan eller ta din pepparspray! Medan du sprutar gå sakta bakåt från angriparen, detta ger dig lite mer tid att fly och det gör att angriparen dras in i sprayen för han vill komma närmre dig.

Var du ska sikta med din självförsvarsspray

Ett av de viktigaste råden för ett säkert användande av din lagliga pepparspray är att sikta mot ögonen eftersom sprayen förblindar.

Våld eller inte för att komma i säkerhet?

Efter du sprutat förövaren med din självförsvarsspray bör du, om du behöver mycket tid att fly, överväga att använda våld. Då är det dessa primärmålen du ska sikta in dig på:

Ögonen

En attack mot ögonen ger fruktansvärt våldsam effekt. Om du har händerna fria så tryck tummarna mot ögonen med all kraft, detta kommer garanterat slå ut honom och kan inte klassas som övervåld om du blir överfallen. Riv annars i ögonen vilket lätt orsakar förstörda hornhinnor, vilket för det mesta läks utav sig själv med tiden. Riv med naglarna över hela ansiktet. Det ger DNA bevis.

Strupen

En attack mot strupen med knytnäve eller armbåge orsakar fruktansvärd smärta och kan även orsaka medvetslöshet. Slå så hårt du kan rakt fram emot struphuvudet för maximal effekt. Använd gärna armbågen med att slå från sidan mot struphuvudet. Över och underarmsbenet är mycket hårda. Rotera höften åt det håll slaget skall träffa och låt armbågen följa med tills du når ditt mål. Du kan även bita överfallsmannen i halspulsådern, det ger effekt.

Testiklarna/Penis

En attack mot testiklarna orsakar smärta, chock och medvetslöshet. Bland det mest effektiva man kan göra är att ta ett ordentligt tag om testiklarna, klämma åt, vrida och dra, gör du det ordentligt, kommer mannen antagligen svimma efter ett par sekunder. Sparka med fotens ovansida eller med vristen rakt upp mot angriparens testiklar. Gör det fort, då hinner gärningsmannen inte få tag i din fot. Mannens penis är känslig med, men det ger inte samma effekt trots detta, du kan ta tag i den och slit till allt vad du orkar, eller bita i den, det brukar slå ut gärningsmän.

Knäna

En attack mot knän ger kraftig smärta samt gör personen oförmögen att gå. Det behövs inte mer kraft än den en 11 åring kan få om personen sparkar mot knäet, för att det skall bli allvarligt skadat och personen skall förflytta sig krypandes.

Sekundärmålen att sikta på:

Öronen: Slå med all din kraft mot angriparens öron med dina handflator. Du kan kupa händerna något och hålla ihop fingrarna, så du bildar två täta ”lock”. Orsakar smärta och spruckna trumhinnor.
Näsan: Om du träffar näsan utan kraft så kan det innebära att han fortfarande kan fortsätta. För att slå hårdare kan du lägga självförsvarssprayen i handen och använda den att slå med. Slår du underifrån på näsan rakt uppåt mot pannan så kan pannbenet spricka och näsbenet skjutas in i hjärnan vilket dödar omedelbart. En attack mot näsan är dock inte att föredra då det kan göra gärningsmannen än mer våldsam.
Fingrarna: Att vrida ett finger bakåt t.ex. kan orsaka stor smärta och innebära att förövaren släpper dig för en sekund.
Mellangärdet: En attack mot solarplexus är fruktansvärt effektiv, men kan vara svårt att träffa rätt. En stöt mot solarplexus leder till andningsproblem.
Skenbenet: Slag mot skenbenet orsakar stark smärta.
Fotens ovansida: Ett ordentligt stamp mot fotryggen gör att något/några av benen i foten går sönder, vilket orsakar smärta och gärningsmannen får svårt at gå och eventuellt förfölja dig.
BakhuvudetSlag mot bakhuvudet orsakar smärta och hjärnskakning.
Ryggraden: Ryggraden är känslig och slag där orsakar smärta och förlamning (om någon del av ryggen skadas svårt).
Självförsvarssprayen bör riktas mot angriparens ögon på nära håll, aldrig sprutas vilt på en folkmassa. Spruta med sprayen i små korta sprut, i röselser som ett X eller Z. Undvik att få ditt ansikte fullt av spray genom att träna hur du ska spruta innan du kan behöva använda den i verkliga situationer där du även kommer att vara panikslagen. Sikta på angriparens ögon och ducka sedan undan om du kan för att undvika att få eventuella rester av spray tillbaka på dig.

Övning, övning, övning är det bästa tipset

Allt du ska göra i en riktig situation är att få ut sprayen ur flaskan! Självklart har du kanske inte den tiden på dig att spruta utifrån våra instruktioner – gör ditt bästa.
För ditt eget bästa är det bra att förvara din lagliga pepparspray på samma ställe varje gång, så att du inte behöver leta efter den när den behövs. Öva på att förvara den på olika ställe och försök visualisera ett angrepp där du ”drar fram” sprayen. Förvara försvarssprayen på det ställe som fungerar bäst för dig. Var noga med att du lätt och enkelt kan komma åt din lagliga pepparspray – alltid.