6. Självförsvar? Utan våld eller med våld?
Personlig säkerhet: hur lägger jag upp mitt självförsvar? Utan våld eller med våld?
Attityder för ett bra självförsvar
Kvinnor sätter vanligen gränser mot män på ett undfallande sätt, t.ex. genom att vädja, ignorera eller snällt säga ifrån. Detta fungerar tyvärr väldigt sällan. Man måste försöka visa gränser så tydligt man kan. En angripare söker alltid ett lätt offer. De första minuterna är avgörande. Visar kvinnan då bestämdhet så ökar hon chansen att mannen skall sluta kränka henne. Det är viktigt att du så fort som möjligt visar att du är en stark försvarare och inte ett offer. Att bete sig onödigt aggressivt är heller inte särskilt klokt, det kan få mannen att känna sig provocerad och vilja ge igen.
Den bestämda attityden är den bästa vid gränssättning. Att vara bestämd är inte att be om ursäkt, inte förklara sig, inte tveka eller visa osäkerhet, utan vara rättfram, självklar och tydlig. Detta signalerar att du inte är ett lätt offer utan en kvinna som kräver respekt och som kommer försvara sig om du blir kränkt. Om mannen inte respekterar ditt kraftfulla och bestämda NEJ, så är han farlig och du måste ta dig därifrån så fort som möjligt, eller stanna kvar och använda våld mot honom.
Ditt kroppsspråk är en del av ditt självförsvar
Ditt kroppsspråk är, när det gäller att sätta gränser, mycket viktigt. I en självförsvarssituation står ditt kroppsspråk för 70 % tonfall och röstläge 23% och de uttalade orden 7% av det som angriparen uppfattar enligt undersökningar. Du kan med ditt kroppsspråk bete dig som en försvarare. En sådan står stadigt, tar plats och riktar hela sin uppmärksamhet mot den hon talar med. Det är viktigt att inte le, eller skratta samtidigt som du säger nej. Då säger ju 93% av dig ja, men bara 7% nej. Var vänlig, men bestämd samtidigt. Om du t.ex. sitter ned så försök breda ut dig, sträck på dig och se på personen i ögonen. Du kan även resa dig upp och titta honom i ögonen. Blicken skall vara stadig och bestämd. Tala lugnt, tydligt och bestämt. Tänk på att försöka undvika tala i falsett.
Visa med ditt kroppsspråk att du inte är något lätt offer.
- Gå självklart, rusa inte, men gå heller inte för sakta. Promenera med bestämda steg, huvudet högt, axlarna sänkta.
- Var uppmärksam.
- Ta reda på din färdväg i förväg.
- Var förberedd.
- Klä dig klokt, t.ex. höga klackar hindrar allvarligt din möjlighet att springa undan förövaren.
När ska du använda självförsvarsspray?
När du har försökt undvika en farlig person eller försökt ta dig ur en farlig situation utan att använda våld men det inte gett resultat så skall du använda självförsvarsspray mot ansiktet eller attackera en sårbar kroppsdel.
De främsta målen är ögonen, strupe, testiklar och knän. Som verktyg använder du främst självförsvarsspray och din egen kropp (fingrar, armbågar, knän och fötter) samt nycklar. Det är en fysisk omöjlighet att en man kan hålla fast en kvinna helt och samtidigt våldta henne. Något av alla hans primärmål är alltid oskyddat.
Däremot kan gärningsmannen hota kvinnan verbalt, säga att han kommer skada henne eller kanske döda henne om hon inte är lugn eller gör motstånd. I nästan alla fall är detta bara hot, men tror du han menar allvar kan du använda det passiva försvaret.
Alla kvinnor kan slåss!
Kanske känner du dig svag, klumpig eller har något funktionshinder? De tekniker vi tar upp här är alla lätta. Ingen av dessa tekniker bygger på styrka eller på mångårig träning.
Du måste dock känna ilska och total målmedvetenhet i alla dina slag och sparkar. Den styrkan du då får är utan tvekan nog för att du skall klara dig undan överfall. Ett exempel på detta är en 84 – årig kvinna som slog ned en 25-årig våldtäktsman.
Om du agerar förnuftigt och planerar i förväg är chansen stor att du aldrig hamnar i en situation där du måste försvara dig fysiskt mot en angripare. Men överfall sker och det är mödan värt att ta sig tid att lära sig metoder som hjälper sig att slippa skador.
Ofta oroar sig människor för att de ska skada gärningsmannen när de försvarar sig själva och är rädda för att själva bli arresterade och åtalade. När du råkar ut för ett överfall kan du inte stanna upp och fundera på detta, för då ger du den som attackerar ett övertag. Din säkerhet, din värdighet och ditt välmående är något att vara om. Ingen har rätt att hota, attackera, skada dig eller inskränka din frihet utan lagens medgivande. Skulle du bli rånad på gatan och din säkerhet sätts på spel är det viktigt att du inser att du inte måste vara passiv. Du kan kämpa emot genom att använda skäligt våld för att skydda dig själv från skada och för att kunna fly.
Rätten till nödvärn innebär enligt svensk lag att man får använda sig av våld för att värja sig i vissa situationer, s.k. nödvärnsituationer. Men man får inte använda vilka medel som helst, i princip ”inte mer våld än nöden kräver”. Det man gör får inte vara uppenbart oförsvarligt med hänsyn till det brottsliga angreppets karaktär och det angripnas betydelse. Den som handlar i nödvärn har alltså en marginal till godo; så länge det inte görs något uppenbart oförsvarligt. Det är bara du själv som kan avgöra vad du behöver göra för att försvara dig.
För att se till att folk inte missbrukar lagarna om självförsvar finns det vissa krav på rättfärdigande. Om du blir kallas till rätten måste du kunna rättfärdiga ditt agerande med att du fruktade för skada och att våld var det enda alternativet. Detta våld måste också stå i proportion till: om ditt liv inte är i fara kan du inte hota någon annan till livet t.ex. Det bästa rådet är dock att göra vad man behöver i just den situationen – skulle fallet hamna i domstol lär du nog kunna förklara dina handlingar.
Blir det värre om man gör motstånd? Även detta beror på vilken situation du befinner dig i. Kanske känner du att det är säkrast att inte göra motstånd för att kunna erbjuda en flyktmöjlighet. Du har rätt att använda ”skäligt våld” (nödvärn) för att kunna skydda andra, t.ex. en familjemedlem eller människor på gatan. Du får dock inte söka upp någon som hotar din familj, det är då ett jobb för polisen.
De sårbara punkterna när du måste ta till våld
När du slår och sparkar för att försvara dig gäller det att träffa på ställen som ger både smärta och skada. Träffar du mannen, en enda gång, ordentligt, på ett av primärmålen (ögon, strupe, testiklar, knän) så är han oskadliggjord så pass länge att du hinner fly och påkalla hjälp. Andra ställen att sikta mot är öron, näsa, mellangärdet, skenbenet, fötternas ovansida, bakhuvudet och ryggraden. Men en spark på dessa områden har inte en lika handikappande effekt som på primärmålen.
Du kanske tycker det känns otäckt med våld och att till exempel slå eller trycka mot någons ögon. Vi kvinnor lever oss lätt in i en medmänniskas situation, men när det handlar om självförsvar så är det dags att lägga medkänslan åt sidan och istället koncentrera dig på din uppgift, att slå tillbaka! Det största hindret mot att slå ut en överfallsman är ens egen inställning att försvar sig i en farlig situation.
Genomgående för alla slag och sparkars effektivitet är att du försöker göra dem så snabbt och kraftfullt du kan, samtidigt som du skriker så högt du kan, det skrämmer bort de flesta. Ta chansen! Detta nödvändigt våld kan rädda ditt liv!